מיתוסים נפוצים ומעניינים על תופעת האקנה
בעיית העור הנפוצה ביותר הינה אקנה. קיימים סוגים שונים של אקנה, החל מקומודונים, דרך פצעונים מוגלתיים ועד אבצסטים מתחת לעור. למעלה מ – 80% מבני הנוער סובלים מאקנה בדרגות חומרה שונות והתופעה לא פוסחת גם בגיל בוגר יותר (בעיקר בקרב נשים). על אף המודעות הגדולה, עדיין קיימים לא מעט מיתוסים ואמונות המונעים טיפול נכון ולעיתים אף מחמירים עם התופעה.
12 המיתוסים הנפוצים ביותר שקשורים לאקנה:
פצעונים הם תוצאה של תורשה – נכון! במידה ואחד ההורים סבל מאקנה קיימת סבירות גבוהה, שהאקנה יופיע אצל הילד.
חוסר פעילות גופנית או יחסי מין גורם להופעת האקנה או החמרתה – לא נכון! עד היום לא נמצא קשר ברור בין פעילות גופנית או קיום יחסי מין למצב העור. עם זאת, ידוע שפעילות מינית יכולה להפחית מצבי מתח וחרדה ובכך, להשפיע מעט ובמקרים מסויימים על מצב העור.
שוקולדים איכותיים (המכילים ברובם קקאו) גורמים להתפרצות אקנה – לא נכון! זה אולי אחד מהמיתוסים הפופולאריים ביותר אולם, לא ניתן להצביע על סוגי מזון המעודדים היווצרות אקנה.
סבון חזק ומייבש יסייע לטיפול בתופעה – לא נכון! ניקוי אגרסיבי אכן יעניק תחושה רגעית של עור נקי ופחות שומני, אך יחד עם זאת יפגע באיזון הטבעי של הפרשת הסבום. תחושת היובש של העור, תעודד את הגברת ייצור הסבום והחרפת האקנה.
תפקידו של הסבון / ג’ל הניקוי להסיר שאריות לכלוך ועודפי שומן, לפתוח את הנקבוביות ולעודד את תהליך ההתחדשות הטבעי של העור.
חשיפת הפצעונים לשמש מותירה כתם – נכון! אמנם חשיפה מבוקרת לשמש מטיבה במרבית מקרי האקנה, אך במידה וקיימים פצעונים דלקתיים וקיימת נטייה גנטית לעור שחום, השהייה בשמש עלולה להגביר את הסיכוי שהאקנה יותיר כתמים כהים על גבי העור.
רחיצה מרובה של עור הפנים תסייע בהעלמת האקנה – לא נכון! שטיפות מרובות עשויות להזיק לעור ולייבש אותו ובכך לגרום להחמרת מצב הפצעים.
האקנה עובר כשמסתיים גיל ההתבגרות – לא נכון! תופעת האקנה יכולה להימשך שנים מעבר לגיל ההתבגרות וישנם לא מעט מבוגרים שסובלים מכך. אומנם, תופעה זו אופיינת לגיל ההתבגרות ומרבית בני הנוער יסבלו ממנה עד גיל 18 אולם, אלו שסבלו מפצעי בגרות באופן חריף עלולים לסבול מהם גם בתקופות מאוחרות יותר.
קיים קשר בין חרדה ולחץ להופעת הפצעונים – נכון! חרדה ולחץ מחריפה כל מצב קיים בגוף ומכאן, שאם העור סובל מהאקנה שהרי התופעה עלולה להתפרץ יותר.
לא מומלץ למרוח על עור פנים שמן או עור הסובל מאקנה קרם לחות – לא נכון! קרמים ייעודיים מהווים תכשיר טיפול וגם טיפוח. חשוב לבחור בקרם לחות דל שומן שמאזן את הפרשת השומן (סבום) העור והרגעתו. זאת, כחלק מתהליך ההתמודדות והטיפול בתופעה.
אצל בנות תופעת האקנה חריפה יותר מאשר אצל בנים – לא נכון! לפי מחקרים, נמצא שתופעת האקנה חריפה דווקא יותר בקרב נערים מאשר נערות והסיבה העיקרית הינה שנערות נוטות לטפל במחלה באופן יסודי, שיטתי וקבוע יותר מאשר נערים.
קיים קשר בין עיצוב שיער ואקנה – נכון! שיער שמסופר או מסודר כך שהוא באופן קבוע נמצא בסמוך לעור הפנים, מתחכך בו וצובר שומן ולכלוך, נוטה להחריף את תופעת האקנה.
פיצוץ הפצעון יעלים אותו וימנע הופעת הפצעים – לא נכון! הרחקה עצמית של הפצעונים תיצור צלקות בעור, לעיתים בלתי הפיכות. בטווח הארוך, תופעת האקנה תוחמר. מומלץ לנקות באמצעות פילינג עדין ולהיעזר במוצרים ייעודיים לייבוש וסיוע בהחלמת העור.
תרופות סבתא לרקיחות ביתיות מהוות את הטיפול המשלים לתכשירים ושילוב בין השניים מעניק לעור את הטיפול האידיאלי:
- מבשלים 2 כפות גדושות של קוואקר כ – 10 דקות ומצננים. מורחים על הפנים וממתינים 10 דקות. שוטפים היטב במים ומנגבים בעדינות. מומלץ למרוח מעל קרם פנים ייעודי לעור שמן. מומלץ לשימוש פעמיים בשבוע.
- מכניסים לסיר עם מים רותחים 3 כפות של עלי בזיליקום יבשים, משרים 15 דקות ומצננים. לוקחים צמר גפן, טובלים ברקיחה ומנקים את עור הפנים. לשימוש פעמיים ביום.