אבל כמה אתם באמת יודעים על המטרד הזה שלא פוסח על 80% מבני הנוער, מתפוגג לאיטו בשנות ה-20 לחיינו, וידוע גם בשמו המקצועי אקנה. איך מטפלים באקנה? מה עושים כשהאקנה פולשת גם לאזורים פחות מקובלים? מה עושים עם פצעים בגב? איך מטפלים בהם? ומה עושים עם אקנה בישבן?
מה זה אקנה?
אקנה היא דלקת נפוצה ונורמלית לחלוטין של בלוטות החלב ונקבוביות העור. האקנה מתפתחת לרוב באזורים שומניים בפנים, אך מתבטאת גם בתופעות של פצעים בגב ובחזה, בישבן ובאזורים נוספים שבהם קיימת הפרשה שומנית מוגברת.
השינויים ההורמונליים של גיל ההתבגרות, תזונה לקויה ואפילו מצבי הרוח המשתנים שלנו תורמים רבות להופעת האקנה, הנגרמת מעודף חלב (סבום) שלא התנקז מהנקבוביות כהלכה, וכתוצאה מכך הן נסתמות ומזדהמות. התוצאה העגומה היא ראשים שחורים או לבנים, פצעונים, חצ’קונים עם מוגלה או בלעדיו, וכל הכיף הזה.
איך מטפלים באקנה של הפנים?
ראשית, יש להקפיד לנקות את עור הפנים פעמיים ביום בג’ל ניקוי או בסבון פנים לטיפול באקנה. לאחר הניקוי מומלץ להשתמש בתכשיר או בתרחיף לטיפול נקודתי בפצעים ולספיחת עודפי השומן מהעור לחצי שעה, ואפילו למשך כל הלילה. חשוב לא להשתמש בחומרים חזקים מדי כי הם עלולים להזיק לעור, ומאוד מומלץ להשתמש בתכשירים שמבוססים על תמציות צמחים או חומרים טבעיים, כמו שמן מאנוקה, כדי לשמור על העור הצעיר והרגיש של גיל הנעורים.
מלבד התרחיף, שמיועד לטיפול בפצעים שכבר הופיעו, כדאי להשלים את הטיפול על ידי מסיכה לטיפול בעור הנוטה לפצעונים פעמיים-שלוש בשבוע. מסיכת הפנים טובה מאוד לניקוי עמוק של העור, סופחת אף היא את השומן ואת החלב, ומסייעת לשיקום ולחידוש העור מעבר לטיפול הנקודתי בפצעים.
כדאי להקפיד על שגרת טיפוח של העור, ולסיים בקרם לחות מאזן, במטרה למנוע הישנות הפצעים ולשמור על רמת לחות קבועה ומאוזנת.
בכל מקרה, אם התופעה לא נעלמת אחרי גיל ההתבגרות, או שאתם סובלים מאקנה עקשנית ומפושטת במיוחד – יש לגשת לבדיקה אצל רופא עור ולשלול בעיות הורמונליות ואחרות.
פצעים בגב
אקנה בגב מתפתחת מאותן הסיבות של האקנה בפנים. תזונה לא נכונה, שינויים הורמונליים, עודף חלב ומתח נפשי משפיעים גם הם על אזור הגב, השומני לעיתים לא רק מהסיבות האמורות, אלא גם משאריות שמפו ותכשירים שומניים לשיער, זיעה מרובה בתקופת הקיץ וחוסר אוורור מספק – המתאחדים ויוצרים מראה לא מלבב של מרבד פצעונים מפושט.
ניתן לטפל ואף למנוע פצעים בגב, אם רק שומרים עליו נקי ויבש, מקפידים לנגב היטב אחרי כל מקלחת משאריות מים וסבון שומני, שמפו ומרככים שונים. מאווררים ככל שניתן, ונעזרים בתרחיף לטיפול נקודתי בפצעים שכבר קיימים. אם מקפידים על ניקוי וייבוש, לצד טיפול נקודתי, לא מפוצצים ולא מגרדים – ניתן להתגבר על המטרד ולמנוע פצעים וצלקות אקנה בגב.
אקנה בישבן
נכון, זה לא נעים, לא אסתטי, וגם לא מדברים על זה. אבל גם הישבן הוא אזור מועד לפורענות, וגם שם צצים להם לעיתים פצעונים כפטריות אחר הגשם, ובעונת הקיץ ובגד הים – המצב מביך שבעתיים.
טיפול באקנה בישבן איננו שונה במהותו מטיפול בפצעים בגב ובחזה. גם כאן יש לשמור על היגיינה ולשטוף את האזור בסבון לא שומני פעמיים ביום, בייחוד בתקופת הקיץ. יש לאוורר את האזור, להחליף תחתונים פעמיים ביום, ולהימנע מלבישה ממושכת של ג’ינסים צמודים ומייגעים. גם מקרים קשים של אקנה בישבן יכולים להסתייע ולהשתפר בעזרת תרחיף לטיפול נקודתי. יש להקפיד כאן במיוחד על תכשירים עדינים מצמחים טבעיים לעור רגיש.