הגורמים לתפרחת חיתולים ודרכי טיפול
מהי תפרחת חיתולים?
תפרחת חיתולים, אחת מהתופעות השכיחות ביותר בקרב תינוקות המתייחסת לכל גירוי של העור באזור בו עוטף החיתול את העור, תופעה זו נפוצה ועשויה להופיע כבר בשבוע הראשון לחיים. כשליש מהילדים עד גיל שנה סובלים
ממנה ומדובר למעשה בתגובה אלרגית המופיעה באזורים אותם מכסה החיתול רוב שעות היום. הפריחה האדומה שמתגלה מתחת לחיתול מתמקמת לה בדרך-כלל באזור הקפלים במפשעה וסביב החריץ בעכוז. חשוב לדעת
ולהבין שזה לא מעיד על הזנחה או טיפול שגוי. אז מה גורם לתפרחת חיתולים, איך בכל זאת ניתן למנוע את התופעה, אילו משחות יעלימו את התפרחת במהירות ולמה עדיף לוותר על מגבונים לחים.
מה גורם לתפרחת חיתולים?
קיימות מספר סיבות להיווצרות התפרחת, אך לא תמיד הסיבה באמת ברורה:
תפרחת יכולה להופיע בעקבות חיכוך ומגע. במקרים קלים העור אדמומי, במקרים קשים ישנה שחיקה של שכבות העור העליונות.
תפרחת בעקבות לחות ורטיבות. גם החיתול הסופג ביותר משאיר לחות ורטיבות על עור התינוק. שילוב של שתן התינוק בשילוב עם צואה יוצר חומצה הגורמת לאדמומיות ולתפרחת.
ככל שתדאגו להחליף חיתולים בתדירות גבוהה יותר תוכלו לקצר את זמן מגע העור עם החומצה.
תפרחת בעקבות שלשול. תכיפות גבוהה יותר של פעולות מעיים בשילוב עם החומציות של השלשול מגבירים את הסיכוי לתפרחת. מומלץ על החלפה מידית של החיתולים.
תפרחת בעקבות מאכלים חדשים ושינוי בהרכב המזון של התינוק: התחלת האכלה של מזון מוצק או מאכלים חדשים שמשנים את הרכב הצואה ולעיתים אף מגבירים את כמות פעילות המעיים של התינוק יכולים ליצור אדמומיות ותפרחת.
תפרחת עשויה להופיע גם בעקבות תגובה אלרגית לאחד המרכיבים של החיתול או מגבונים.
איך מטפלים?
החלפת חיתולים תכופה, גם בלילות אם צריך, תעזור להשאיר עור התינוק יבש וללא לחות הגורמת לתפרחת.
– שטיפת אזור החיתולים עם מים בכל החלפה, תוריד את רמת החומציות בסמוך לעור התינוק ותקל על התפרחת. שטיפות במים פושרים וצמר יקלו על עור התינוק המגורה. הרטיבו את ישבן התינוק ויבשו בטפיחות עדינות ולא בניגוב מאחר והעור מגורה וכאוב.
– ניתן להשתמש באל סבון שמפו לתינוקות אשר מתאים המקל על העור במקרים של תפרחת ומאפשר ניקוי יומיומי השומר על עור התינוק. אל סבון זה מבוסס על נוסחה חדשנית נטולת פארבנים SLS ושמנים מינרליים, המתאימה גם לעור הרגיש ביותר ומיטיבה עם עור התינוק. הסבון מזין ומעשיר את העור בלחות ומותיר אותו רך נקי ונעים למגע.
– רצוי לשמור על רמת חומציות אופטימלית להגנה על המעטה הטבעי של העור ולמניעת גירוי והתייבשות העור.
– הקפידו לחתל כאשר החיתול אינו מהודק וכדאי לעבור למידת החיתולים הבאה על מנת לאפשר איוורור של המקום.
באופן כללי, מומלץ לאוורר את המקום כמה שרק ניתן. הורידו את החיתול ותנו לו להסתובב ערום ומאוורר. תתפלאו, לאוויר סגולות מרפא. להקפיד על ניקיון האזור, בייחוד אצל בנות, מהפות אל אזור הישבן.
– במצב של תפרחת עדיף להימנע משימוש בסבון ולנקות עם מים בלבד. אם אתם חייבים להשתמש בסבונים, הקפידו על שימוש בסבונים עדינים, אל-סבון או סבונים לתינוקות, אשר אינם חומציים כמו סבונים רגילים.
– רצוי להימנע משימוש במגבונים לחים ובעיקר מאלו המכילים אלכוהול.
– חשוב למרוח שכבה אחידה של משחה לתינוקות שתחצוץ בין עור התינוק להפרשות ותגן עליו.
באיזו משחת החתלה רצוי להשתמש?
חשוב למרוח על עור התינוק משחות ללא מים וללא חומרים משמרים היוצרים מעטה הגנה מפני לחות ורטיבות, מבלי לאטום את העור ובכך מאפשרות לעור “לנשום”- ומה שחודר לעור זה אוויר ולא מים.
להקפיד לא להשתמש במשחות החתלה המכילות סיליקון, שמן פרפין, וחומרים שלא מאפשרים לעור לנשום, העור מזיע וגורם לתפרחת וגירוי בעור, על כן כדאי להקפיד להימנע מהן.
חשוב לבדוק במשחת החתלה:
– המשחה מכילה שמנים צמחיים בלבד כמו שמן זית.
– המשחה מועשרת בתמציות פרחים, הידידותיות לעור התינוק: ויטמין E ותמציות מרוכזות של צמחי תבלין, כגון רוזמרין ולוונדר, להרגעה ולהגנה על העור מרדיקליים חופשיים ונזקי הסביבה.
– המשחה ללא בושם. וללא חומרים פארבנים ודטרגנטים.
– רצוי שהמשחה תהיה שקופה ואינה מלכלכת את הידיים ואת הבגדים “בצבע לבן”.
משחה למניעת תפרחת חיתולים – למניעת אדמומיות ותפרחת חיתולים, המשחה אינה מכילה מים ולכן גם ללא משמרים. מורכבת משמנים צמחיים: זית, קוקוס ומורינגה. יוצרת מעטה הגנה מפני לחות ורטיבות מבלי לאטום את העור ובכך מאפשרת לעור “לנשום”.
בכל מקרה במידה ותפרחת החיתולים אינה חולפת תוך מספר ימים או קיימת החרפה בפריחה המלווה בשלפוחיות רצוי להתייעץ עם רופא.