איך להגן על עור הפנים מהשמש, בזמן ששכבת האוזון הולכת ומתדלדלת?
מכיוון שהאוזון הוא בולם יעיל של קרינה אולטרה סגולה (UV), הדלדול בשכבת האמצעית של האטמוספירה שאמורה לסנן את קרני השמש, מוביל לעלייה בקרינה בגובה פני הקרקע. קרינת ה-UV (UV-B) ידועה כגורמת נזק כדוגמת כוויות שמש, סרטן העור, פגיעה ב-DNA ונזק לעיניים.
למעשה, שכבת האוזון משמשת קרם הגנה טבעי מפני נזקי השמש, וכאשר יש פחות אוזון בסטרטוספרה, יותר קרינה אולטרה סגולה פוגעת בנו בני האדם. אפילו הפחתה של 1% בכמות שכבה זו של האטמוספירה גורמת לעלייה בקרינה האולטרה סגולה המגיעה לכדור הארץ, וזה לא סוד שגם ההתחממות הגלובלית גורמת לנזקים אלו ואחרים.
כאשר ההגנה הטבעית מפני השמש הולכת ופוחתת, חשוב לאפשר הגנה מלאכותית כדוגמת לבוש נכון, שהייה בשמש בזמנים המוגדרים כפחות מסוכנים, ושימוש בקרמים ייעודיים.
לפניכם שני סוגים של תכשירי הגנה לפנים שחשוב להכיר, הסבר מפורט למה מיועד כל אחד, איזו כמות יש למרוח כדי שהקרם יהיה אפקטיבי? ואיך עושים שימוש נכון ומושכל לטובת האדם ולמען הסביבה.
פיזיקליים או כימיים? סוגים של תכשירי הגנה לפנים
מגוון הקרמים והתרסיסים הקיימים להגנה מפני השמש נחלקים לשני סוגים עיקריים: תכשירי הגנה פיזיקליים ותכשירי הגנה כימיים.
תכשירי הגנה פיזיקליים (מינרליים)
מתאימים יותר לבעלי עור רגיש ולתינוקות, משום שהם כוללים חומרים שיוצרים שכבת הגנה מפני קרינת UV, אך אינם נספגים בעור וגורמים לנזקים או לגירויים. יתרון נוסף של תכשירים מסוג זה, שנובע מעצם היותם של החומרים ידידותיים לסביבה, הוא השמירה על בעלי החיים והצמחים. יחד עם זאת, תכשירי הגנה פיזיקליים נשטפים במהרה, ולכן מתאימים פחות לשימוש במסגרת פעילות גופנית, בים או בבריכה. מסיבה זו חשוב גם לחדש את מריחת הקרם מדי שעתיים, כדי שיספק הגנה טובה לעור.
תכשירי הגנה כימיים
תכשירים אלו מבוססים על חומרים היוצרים תגובה כימית ולכן נספגים בעור. היתרון המרכזי הוא עמידותם במים וזיעה, ויחד עם זאת, הם עלולים לגרום לגירויים ופחות ידידותיים לסביבה.
קרם הגנה לפנים – שילוב של כמה יתרונות להגנה מיטבית
כאמור, הפנים הן בין האזורים העדינים ביותר בגופנו, שעשויים להיות מושפעים מנזקי השמש וקרינת ה-UV. בנוסף לנזק הבריאותי שעלול להיגרם, אור השמש גורם גם לקמטים מרובים והזדקנות מוקדמת של העור.
כשאתם עומדים לבחור בקרם הגנה מומלץ לעור הפנים או הגוף, חשוב שתכירו את הסוגים השונים, וכך תוכלו להתאים את התכשיר לצרכים שלכם ולסוג העור. לפניכם כמה אלמנטים מרכזיים שיכולים גם להיות משולבים אחד או יותר, בתכשיר אחד:
- קרם הגנה לפנים שומניות. מיועד לעור שמן, בעל מרקם קליל ונספג במהירות. קרם הגנה לפנים נטול שומן, מספק הגנה מקרני השמש ומונע את תחושת השמנוניות הנגרמת כתוצאה מפעילות מוגברת של בלוטות החלב.
- קרם הגנה לעור יבש. תכשיר עדין וללא בישום.
- קרם הגנה לפנים SPF50 מרגיע את העור ומעניק לו לחות והגנה גבוהה ורחבת טווח מקרני השמש UVA+UVB.
- קרם הגנה לפנים שקוף. אינו משאיר סימנים, בדומה לתכשיר דמי מייק-אפ – חצי שקוף, המתאים עצמו לגוון העור ומעניק מראה אחיד, חלק וטבעי.
- קרם הגנה לפנים המשלב אנטי אייג’ינג. שניים באחד: קרם הגנה בשילוב קרם לחות, יכול לתת לכם מענה מצוין לשתי מטרות, במיוחד כשהוא משלב מרכיבי אנטי אייג’ינג המסייעים בהתמודדות עם קמטים וכתמי גיל.
כל תכשיר אותו אתם בוחרים, חשוב שישלב קרם הגנה לפנים שלא שורף בעיניים, כדי שתוכלו לעשות שימוש נכון וללא חשש, גם בעת מריחה באזור הפנים הרגיש והעדין.
כיצד למרוח קרם הגנה?
יש חשיבות גדולה לאופן בו את מורחים את קרם ההגנה, כך שבאמת יסייע בשמירה על העור. בשלב הראשון נערו היטב את התכשיר, ולאחר מכן קחו חופן (בין אם מדובר בקרם או בתחליב), ומרחו את תכולתו על כל חלקי העור, במיוחד על האזורים החשופים לשמש, עם דגש על הפנים, הצוואר והחלק העליון של החזה, הכתפיים, והגב. שימו לב שאתם לא מפספסים – כי כל נקודה חשובה. כשאתם מורחים קרם הגנה לפנים, שימוש לב שאתם מקפידים להעניק הגנה גם סביב העיניים, ואל תוותרו על העורף והאוזניים.
תכשירי הגנה לפנים של סבוקלם – מגיל חצי שנה ועד 120
כדי לתת מענה לכל הגילים ולכל הצרכים, פיתחנו מגוון תכשירי הגנה לפנים, למגוון שימושים.
- סבוקלם בייבי. קרם הגנה לפנים ולכל הגוף, המתאים לתינוקות מגיל 0 ועד 6 חודשים, תלוי אישור רופא/ה, ובהתאם להוראות משרד הבריאות המתייחסות גם לזמן השהות המותר בשמש. מדובר על תכשיר מתאים לעורם הרגיש של תינוקות, ללא בישום, המגן מקרני UVA ו- UVB. קרם ההגנה מבוסס על נוסחה ייחודית עם מסנני קרינה פיזיקליים וללא רכיבי ננו, ומועשר בויטמין E ובפנטנול המשמשים כנוגדי חמצון פעילים להגנה על העור מנזקי הסביבה ומרדיקלים חופשיים. התכשיר עומד בתקינה 2014 של משרד הבריאות לגבי הגנה מ UVA/UVB.
- סי אנד סאן – תחליב או קרם הגנה מהשמש SPF50. קרם הגנה לפנים שקוף, המתאים גם לכל הגוף. עמיד למים ולכן מתאים לרחצה בים ופעילות ספורטיבית. בעל פטנט ייחודי להגנה מפני צריבת מדוזות (ריר מדוזות). בעל תקן לשמירה על הסביבה הימית MARINE FRIENDLY ועומד בתקינה 2014 של משרד הבריאות לגבי הגנה מ UVA/UVB . מתאים לגילי 3 ומעלה.
ו..רגע לפני שאתם יוצאים מהבית לים, לאימון, לגינה או לשכנה, קבלו מאיתנו 8 טיפים שיעזרו לכם בעונה החמה ובכלל:
- איזה סוג עור יש לכם? חשוב מאוד להכיר את מרקם העור והפיגמנטים שיוצרים את הגוון, כדי לספק הגנה בהתאם. לדוגמה, בהירי עור צפויים לספוג יותר קרני שמש מאנשים כהי עור באותם תנאים.
- מתי מומלץ לשים קרם הגנה לפנים? לפחות 20 דקות לפני שאתם יוצאים.
- מרחו את הקרם בצורה אחידה ככל האפשר ובנדיבות, כדי לא לפספס אזורים מסוימים בגוף או בפנים.
- מרחו את קרם ההגנה לפנים ולגוף על כל האזורים, במיוחד במקומות החשופים יותר לשמש, עם דגש אזור העיניים (כאמור, חשוב לשים לב שאתם רוכשים קרם הגנה לפנים שלא שורף בעיניים), העורף, האוזניים ואפילו השפתיים.
- חדשו את קרם ההגנה לפנים ולגוף, במיוחד אם הסוג בו אתם משתמשים הוא קרם ההגנה הפיזיקלי/מינרלי. סקר שפורסם במאי 2021 על ידי ה-AAD מצא שרק כ-33% מהאמריקאים מורחים מחדש את קרם ההגנה שלהם בתדירות המומלצת, דבר שלא מספק הגנה ראויה לעור מפני קרני השמש. זכרו, כי יש למרוח שוב קרם הגנה לפחות כל שעתיים, במיוחד אם אתם נוטים להזיע או שוהים זמן ממושך במים.
- הגבילו את הזמן השהייה בשמש, במיוחד בין השעות 10:00-14:00 – כאשר קרני השמש החזקות ביותר.
- לבשו בגדים לכיסוי עור החשוף לשמש, כגון חולצות עם שרוולים ארוכים, מכנסיים, משקפי שמש וכובעים רחבי שוליים.
- איך אתם נוהגים ביום סגריר? ומה עם פלורסנט ומסכים? גם כשקר שם בחוץ או שאתם שוהים בבית, יש חשיבות גדולה למריחת קרם הגנה לפנים ולגוף. ראשית, קרינת ה-UV נמצאת בכל מקום ובכל עונות השנה, ולכן חשוב לספק לעורכם הגנה. כשאתם שוהים במקום סגור, רוב החלונות לא חוסמים את אור השמש והקרינה, וגם אם כן גם למסכים ולסוג מסוימים של נורות, השפעה שעלולה לגרום נזק בדומה לחשיפה לשמש.