אטופיק דרמטיטיס מבוגרים – מה זה אומר ואיך מטפלים
אסטמה של העור- אטופיק דרמטיטיס- מה זה אומר?
אטופיק דרמטיטיס (AD – Atopic Dermatitis ) המכונה גם אסטמה של העור אצל מבוגרים, הנה סוג נפוץ של אקזמה. מדובר במחלת עור לכל דבר, אשר לעתים קרובות באה לידי ביטוי בפריחה אדומה ומגרדה באזור הלחיים, הידיים והרגליים. זה מתחיל בדרך כלל בתקופת הילדות, בששת החודשים הראשונים לחיי התינוק. ישנם מקרים בהם רואים שיפור לאורך השנים עד להחלמה מלאה ולעיתים, זה גם עלול להחמיר ולהפוך למצב כרוני.
אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים – הגורמים לתופעה
מחקרים מראים כי שילוב של גנטיקה עם גורמים סביבתיים, עלול לגרום להיווצרות המחלה ויחד עם זאת, עדיין לא ידוע מהו הגורם המרכזי להתפתחותה.
נמצא גם כי אלרגיה, עלולה גם כן להוביל להתפתחות אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים.
הקשר הגנטי עדיין לוטה בערפל למרות שיש הטוענים, כי מוטציה של הגן filaggrin גורמת לעיתים להתפתחות המחלה. הוכח כי ילדים להורים עם אסטמה של מבוגרים, או בעלי היסטוריה של אלרגיה, נוטים גם הם לפתח אסטמה של העור.
בפועל, מדובר בחומר המצוי בתוך הגוף או מחוצה לו אשר מגיב למערכת החיסונית ומייצר דלקת, הגורמת לפריחה על העור, אודם וגירוד.
מה הם הסימפטומים של אטופיק דרמטיטיס מבוגרים?
קודם כל, זה מאוד מגרד ועלול לפגוע בעור עקב השפשופים הרבים. המחלה תופיע בדרך כלל באזור הלחיים, הזרועות והרגליים ויכולה גם להתפשט לכל האזורים בגוף.
הסימפטומים של אסטמה של העור אצל מבוגרים כוללים גם:
- עור יבש המכוסה בקשקשים
- אדמומיות
- גרד
- סדקים מאחורי האוזניים
- פצעים פתוחים
- היווצרות קרום צהוב ומוגלתי
נסו לזהות ולהימנע מגורמים המחריפים את המצב:
- מוצרים או חומרים יומיומיים כגון: סבון ידיים, אבקת כביסה, שמפו וסוגים שונים של חומרי ניקוי, שעלולים לגרום להחמרה במצבכם
- אלרגנים כגון: קרדית האבק, קשקשים ועובש
- תזונה לקויה
- זיהום חיידקי או ויראלי
- מתח נפשי
- הזעה
- השמנה
- טמפרטורות קיצוניות – חום או קור
- אצל נשים – שינוי באיזון ההורמונלי, עלול גם הוא לגרום להחמרת הסימפטומים והמחלה
אופן הטיפול באטופיק דרמיטיטיס אצל מבוגרים ואיך מקלים על הגירוד?
בשלב הראשון, חשוב שתדעו מהם הגורמים שעלולים לגרום להחמרה במצב אצלכם, באופן אישי. הקפידו ליצור שגרת טיפוח של העור, הכוללת רחצה ותנאי היגיינה נאותים. השתדלו להגביל את זמן המקלחת ל10-15 דקות. ייבשו את גופכם בזהירות עם מגבת רכה ומרחו קרם לחות לפני שהעור מתייבש לגמרה. השתמשו רק במוצרי היגיינה שמכילים תמציות צמחים אוגרי לחות, אשר סופחות עודפי שומן, מכווצות נקבוביות ושומרות על מאזן הלחות בעור. חשוב שהתכשירים שאתם בוחרים, יתאימו לשילוב תרופות מרשם.
הרופא/ה יציעו לכם טיפול מקומי או ארוך טווח. במידה ונרשמו לכם תרופות או משחות יש לקחת אותן בתדירות שהומלצה ובמועדים קבועים.
מומלץ להיוועץ עם הרופא/ה כאשר המצב משפיע על התפקוד ביום ובלילה, במידה ומתפתח זיהום, שבא לידי ביטוי בנגעים מוגלתיים, כאב, אדמומיות וחום או כאשר התרופות אינן משפרות את המצב הקיים.
אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים, עלולה להתגבר עם כל גירוד ולכן חשוב לזכור: גם שאתם ממש לא יכולים להתאפק עדיף שתמנעו מכך. ישנן כמה דרכים שיאפשרו לכם לגרד – אבל פחות:
- נסו להעסיק את הידיים שלכם עם פעילויות אחרות עסוק בפעילויות אחרות
- הימנעו מלבישת בדים ובגדים שעלולים לגרות את העור כמו: צמר. השתמשו בבדים נושמים ורכים.
- מרחו קרם לחות, שירגיע את העור – עדיף בהתייעצות עם רופא/ה.
אטופיק דרמטיטיס מבוגרים נחשב לסוג חמור יותר של אקזמה, אשר עלולה להשפיע על מהלך החיים. חשוב שתכירו היטב את גופכם ותטפלו בהתאם, באמצעות מריחת קרמים ומשפחות, שגרת היגיינה נכונה ומעקב רפואי.