תינוקות, ילדים והריון

כל מה שחשוב לדעת על עור פנים יבש אצל תינוקות

כל מה שחשוב לדעת על עור פנים יבש אצל תינוקות
עור הפנים של התינוק חשוף ופגיע במיוחד בחודשים הראשונים לחייו. איך ניתן להגן עליו? ממה כדאי להימנע? ובאילו מקרים מומלץ לפנות לרופא?

תינוקות רבים סובלים מגרויים עוריים שונים כמו פצעונים, יובש, אדמומיות, קילופים, פריחה וכו’. גירויים אלה יכולים להופיע בכל הגוף ובפנים. עורם הדק רגיש לגירויים ומושפע מתהליכים הורמונליים, מזג האוויר, מגע עם הפרשות חומציות (כגון ושתן וצואה), מגע עם אנזימי הרוק, מחלות, אלרגיות ועוד.

עור הפנים של תינוקות חשוף ופגיע במיוחד, ויש כמה דברים שכדאי לכם לדעת עליו. פצעונים (אקנה תינוקות), מיליה (פצעים לבנים קטנים הנובעים מבלוטות שומן סתומות), קילופי עור, סבוריאה (יובש על הקרקפת, גבות ועפעפיים), חררה (מהזעה), ואקזמה קלה נחשבים לפגעי עור קלים, שברובם אינם מפריעים או מציקים לתינוק ואינם דורשים התערבות רפואית. שימוש בקרם פנים עדין באיזור הפנים, ותחליב גוף לאחר הרחצה, עשוי להקל מעט על התסמינים.  יובש, פריחה וגרד באיזורים שונים בגוף, כגון הלחיים, בקפלים ובסנטר לעיתים מצביעים על מחלה אוטואימונית בשם אטופיק דרמטיטיס (אסתמה של העור). שימוש בתכשירים ייעודיים עשויים להקל על התינוק ולהפחית את התסמינים. מומלץ להתייעץ עם רופא.

בעונות מעבר ובחורף הישראלי, כאשר מזג האוויר יבש ומחשמל, תינוקות נוטים לסבול מאדמומיות עור הפנים. רוח חזקה עשויה להחריף את התופעה, כמו גם ריר ורוק, נזלת, מחלות חום ועוד. זיהום העור היבש גורם למראה סדוק ומתקלף, ועשוי לגרום לתחושת צריבה וכאב.

אז איך ניתן למנוע פגעי עור ומה עושים כדי להקל על התינוק?

  1. כאשר יש בחוץ תנאי יובש ורוחות, הגנו על תינוקכם בעזרת עגלה מכוסה או מנשא עם הפנים כלפי פני ההורה.
  2. הימנעו משימוש במגבונים, המכילים כימיקלים שעשויים לגרות את העור. העדיפו לנקות את הפנים והישבן עם מים.
  3. אמבטיות תדירות מסירות את ההגנה הטבעית על עורו העדין של התינוק. הפחיתו את מספר האמבטיות השבועיות והכניסו למי האמבטיה שמן תינוקות מרגיע. מומלץ כי שמן התינוקות יכיל שמנים כגון שמן קוקוס, שמן שקדים ושמן קלנדולה, המסייעים בהרגעת העור ובמניעת יובש וגירויים.

לאחר האמבטיה ייבשו את התינוק בטפיחות קלות על עורו ועסו אותו עם תחליב גוף עדין, אשר יגן על עורו ויעשיר אותו בלחות. שימוש בתחליב גוף מיד לאחר האמבטיה מסייע לתחליב להיספג בצורה טובה יותר בעור, ולמקסם את השפעתו.

  1. הורים רבים מדווחים על פצעונים שצצים על לחיו של התינוק לאחר טיול בעגלה באוויר הפתוח. פצעונים אלה נוצרים בעקבות חשיפה של התינוק הרך לאבקנים או לגרגירי אבק. לתינוק עדיין אין שכבת הגנה מספקת על עורו והחשיפה מתבטאת בתגובה אלרגית. מומלץ למרוח קרם לחות על פניו של התינוק לפני היציאה החוצה, וכך ליצור שכבה מבודדת בין עורו העדין לבין הגורמים הסביבתיים החיצוניים.
  2. גם בחורף קרני השמש מסוכנות לעור התינוק. הימנעו מחשיפה ישירה שלו לשמש, וחבשו לראשו כובע.
  3. בבוקר ובערב מירחו את פני התינוק בקרם פנים עדין. בחרו קרם פנים המורכב משמנים איכותיים, שתפקידם לתמוך במעטה ההגנה הטבעי של העור. קרם הפנים לתינוק יסייע בהפגה ומניעה של אדמומיות ויובש, על ידי שימוש בשמנים צמחיים ותמציות צמחים, ידידותיים לעור התינוק. כאשר עור פניו של התינוק יבש, או כאשר בחוץ סוררים תנאי יובש, ניתן למרוח את הקרם לעיתים תכופות יותר.
  4. אם התינוק מרייר או מנוזל, מומלץ להשתמש בקרם פנים בתדירות גבוהה יותר.
  5. רחצו בדים הנמצאים בקרבת הפנים של התינוק בתדירות גבוהה. השתמשו בחומרי כביסה עדינים.

באילו מקרים כדאי לפנות לרופא?

  1. כאשר לשון התינוק מכוסה בשכבה לבנה שאינה יורדת: יתכן שמדובר בפטרייה שבה יש לטפל בעזרת תכשיר אנטי-פטרייתי.
  2. כאשר לתינוק יש שלפוחיות מוגלתיות, במיוחד סביב האף והפה: יתכן שהוא סובל מאימפטיגו – מחלה מדבקת שכיחה. הטיפול הוא באמצעות משחה אנטי-בקטריאלית.
  3. כאשר עורו של התינוק אדום, מתקלף ובעל שלפוחיות קטנטנות: אקזמה חריפה לרוב מופיעה כתגובה אלרגית לגורם סביבתי או למזון. יש לנסות לבודד את הגורם האלרגני. ניתן להקל על הגירוד בעזרת משחות רפואיות.
  4. כאשר הפריחה על עור התינוק מלווה בחום, או כאשר התינוק נראה אדיש או אפטי.
  5. כאשר עורו של התינוק מקבל גוון צהבהב.
  6. כאשר הגירוי גורם למצוקה והתינוק אינו רגוע.

לעור יש תפקיד מהותי במערכת החיסון של התינוק, ושמירה והגנה על עור התינוק חיוניים לבריאותו ולתחושת הנוחות שלו. שימוש בתכשירים יכול לסייע בהחזרת שמנים חיוניים לעור, בשמירה על גמישותו ובתפקוד התקין שלו.

מוצרים בכתבה זו

תגיות :
תינוקות, ילדים והריון

כתבות נוספות שאולי יעניינו אותך