תינוקות וילדים

עיסוי תינוקות – עיסוי לתינוק מהימים הראשונים להולדתו

מאת: לימור יניב, יועצת לאימהות ובעלת אתר מאמונט
עיסוי תינוקות – עיסוי לתינוק מהימים הראשונים להולדתו
עיסוי תינוקות, מגע באמצעות לחיצות בנקודות שונות בגוף התינוק, ידוע כמרגיע, מהנה ומקל על כאבים ובעזרתו תוכלי כאמא טרייה ליצור את הקשר הראשוני בינך לבין תינוקך. קשר המגע הראשוני הוא מהחשובים וההכרחיים, אם לא החשוב מכולם להתפתחותו התקינה של התינוק שכן התקשרות הראשונית תשפיע גם על דפוס הקשרים שיצור הילד בעתיד.

אנחנו יוצרים את הקשר באמצעות מסרים שאנו מעבירים דרך המערכת החושית: קשר עין, קשר עור בעור, ריח מוכר, קולות מוכרים ונעימים והדיאלוג החושי. המסרים המתפתחים ביניכם הם בעצם בסיס הקשר, כאשר עיסוי תינוקות מהווה הזדמנות טובה לביטוי הקשר הזה שהרי עיסוי תינוקות מבוצע באמצעות מגע ישיר עור אל עור ומגע הוא גם הבסיס לתחושת הביטחון של התינוק ומזכיר לתינוק את הביטחון שברחם.

בנוסף, העיסוי מחזק את תפקודם של המערכות החיוניות כמו: מעיים, מערכת עיכול, כבד, כליות וריאות ובשלב מוקדם מהווה גורם משמעותי בהתפתחות יכולות תנועתיות אצל התינוק. העיסוי הוא לא טיפול רפואי ולא מחליף אף תרופה אך הוא עשוי להקל.

 

מומלץ להתחיל בעיסוי כבר בימים הראשונים לאחר הלידה. והרי לפניכן 5 נקודות שחשוב לשים לב אליהן לפני שמתחילים:

  1. לחמם את החדר ואת הידיים רגע לפני תחילת העיסוי.
  2. חשוב לוודא כי התינוק רוצה בעיסוי עוד לפני שאתם מתחילים ולכן לפני שמתחילים שואלים אותו: “האם אפשר לעסות אותך”? בשאלתכם תעזרו לתינוק לפתח אמון בכם ובעובדה שנוגעים בו.
  3. רצוי להתחיל את העיסוי לאט ולוודא שהתינוק אכן שמח לקבל העיסוי והוא נינוח. במידה והתינוק אינו שבע רצון מהעיסוי כדאי שתנסו שוב בפעם אחרת.
  4. מומלץ שתשמרו על קשר עין ותדברו עם תינוקכם בשקט ובקול מרגיע בזמן העיסוי.
  5. ולבסוף בתום העיסוי מומלץ להודות לתינוקכם על שנתן לכם לעסות אותו.

עיסוי לתינוקות – מתחילים:

מתי כדאי להתחיל עם העיסוי? כשהתינוק רגוע ואינו עייף מידי ולכן רגע לפני המקלחת בערב אינו הזמן הנכון לעיסוי וגם לא לאחר האוכל. מצאו זמן במהלך היום ששניכם רגועים ותתחילו עם העיסוי.

חממי את החדר כך שיהיה בטמפרטורה נעימה וחמימה והפשיטי את התינוק. לאחר מכן חממי את הידיים על ידי חיכוך כפות הידיים אחת בשנייה. מומלץ להשתמש בקרם גוף או שמן, שמסייעים לידיים להחליק על הגוף של התינוק ומזינים את עורו בלחות בזמן העיסוי.

זכרו להשתמש בכמות נדיבה של קרם גוף כך שהידיים יחליקו ברכות ובקלות על עור התינוק.

ניתן לעסות את הרגליים, הבטן, החזה, הידיים והגב עם קרם גוף לתינוק המועשר בשמנים ותמציות צמחים להגנה על העור ועל הדרך למנוע יובש וגירויים בעורו.

בקשי מתינוקך את רשותו לעסות אותו,  לא צריכה להיות התנגדות למגע, ואם יש בכי או אי נוחות באופן חד פעמי, יכול להיות שיש סיבה לכך: חיתול מלא, כאב בטן, עייפות או רעב ורצוי לעצור ולהתחיל מחדש בפעם אחרת.

עיסוי לתינוק – התחילי עם הרגליים:

בצעי תנועות חליבה ברגל ראשונה עם כל כף ידך מלמעלה למטה והחליקי לכיוון כף הרגל.

בצעי זאת מספר פעמים תוך כדי קשר עין עם תינוקך. בכף הרגל לחצי בעזרת האגודלים מהעקב ועד הבהונות תוך כדי תמיכה באמצעות היד השנייה במפרק הקרסול. כעת עברי לרגל השנייה לעיסוי בתנועות דומות.

עיסוי בטן התינוק – הקלה בשחרור גזים:

עיסוי באזור הבטן יקל על מערכת העיכול ויעזור בשחרור גזים ועצירות. החליקי בעזרת כפות הידיים על הבטן תוך כדי עיסוי קל של העור מחלקה העליון של הבטן כלפי המפשעה מספר פעמים. לאחר מכן כופפי את ברכי התינוק לעבר בטנו והצמידי את ברכיו זו לזו. לחצי קלות על הירכיים לעבר הבטן והישארי בתנוחה זאת כעשר שניות ואז שחררי את הרגליים.
במידה ותינוקך סובל מגזים כדאי לחזור על תרגיל זה מספר פעמים אך שימי לב לא לבצע זאת בזמן התקף גזים כשהתינוק צורח ומשתולל.

עיסוי חזה התינוק:

הניחי את שתי הידיים כספר פתוח על בית החזה של התינוק והחליקי אותן כלפי חוץ תוך כדי עיסוי הצלעות וצרי צורת לב. תעסי בתנועות אטיות ורגועות תוך הפעלת לחץ עדין, במעין ליטופים נחושים ואיטיים.

עיסוי לתינוקות – הידיים:

כעת עבר לעיסוי הידיים. ישרי את ידי התינוק, אחזי ביד אחת את פרק כף ידו ובעזרת ידך השנייה עטפי את הזרוע והחליקי מלמעלה למטה לכיוון כף היד. בצעי פעולה זאת מספר פעמים ועברי ליד השנייה.

לבסוף כשסיימת עם העיסוי ושניכם הרגשתם שהגעתם לסוף הובילי את כפות ידיך לאורך גופו של תינוקך ותודי לו שנתן לך לעסות אותו.

אילו אברים לא לעסות אצל תינוקות:

עמוד השדרה, אברי המין, ובעיסוי פנים כמובן שלא ניגע בעיניים.

לבסוף חשוב לזכור שעיסוי לתינוקות הינו דרך חיים המשפיעה על הקרבה, התקשורת, הביטחון וההכרה של התינוק. לכן אינו מוגבל בגיל, יחד עם זאת יש לקחת בחשבון שבשלב שבו התינוק הופך להיות פעיל יותר ומתחיל להתהפך ולזחול (גיל ארבעה חודשים עד חצי שנה בערך), ייתכן שיהיה פחות סבלני לקבל עיסוי.

תגיות :
תינוקות וילדים

כתבות נוספות שאולי יעניינו אותך