איפה סבוריאה מתפשטת בגוף ואיך מתמודדים עם מחלת הסבוריאה?
סבוריאה היא מחלת עור דלקתית הנובעת מייצור מוגבר של הפרשות חלב (סבום) המופרש מבלוטות החלב הנמצאות בשכבת הדרמיס של העור. הפרשת הסבום המוגברת נובעת בדרך כלל כתוצאה משינויים הורמונליים בגוף, שלא תמיד ניתן להבחין בהם. הפרשות הסבום משמשות כר לגדילה של פטריות עור, הגורמות לאדמומיות, גרד וגירוי בעור, שמתבטאים בדלקת על העור. תופעת הקשקשת והקילופים על העור הם למעשה הפרשות סבום שהתייבשו במגע עם האוויר, וכך נוצרו הקשקשים הגורמים לגירוי. הסבוריאה גם גורמת לפצעים שומניים באזורים עתירי בלוטות החלב, ובמרבית המקרים מופיעים כמה סימפטומים במקביל, למשל קשקשת ואדמומיות, או פצעים שומניים וקילופים. לצד סבוריאה, קיימות כמה תופעות עור הנובעות מהפרשה מוגברת של סבום, כמו אקנה ופסוריאזיס, ואכן פעמים רבות סבוריאה מופיעה בשילוב תופעות נוספות בעור, כמו אטופיק דרמטיטיס, אקנה ורוזיציאה.
מדוע סבוריאה מתפרצת?
הסיבה להתפרצות סבוריאה אינה ודאית, ויש השערות רבות שהסיבה קשורה בתגובה של העור, לפטרייה בשם Pityrosporum ovale, אולם לא מדובר במחלת עור פטרייתית, אלא במחלת עור דלקתית.
תסמיני הסבוריאה באים והולכים, אולם מחקרים רבים שנעשו בקרב חולי סבוריאה הצליחו לקשר בין התפרצות המחלה לגורמים מסוימים אצל החולים, בהם מתח נפשי, תזונה לקויה, שינויים הורמונליים, שינויים במזג האוויר (המחלה נוטה להתפרץ בעיקר בסתיו), מחסור בוויטמינים ונטייה גנטית.
מי סובל מסבוריאה?
כ-5%* מהאוכלוסייה בעולם סובלים באופן כרוני מסבוריאה, וחווים התפרצויות חוזרות ונשנות של המחלה, וכן עליות וירידות בתופעות הסבוריאה. גם קשקשים בקרקפת, מהם סובלים כ-15% מהאוכלוסייה, הם ביטוי לסבוריאה, אולם מדובר בביטוי קל של המחלה. סבוריאה יכולה להופיע בכל גיל, אולם אצל רבים היא מופיעה בגיל ההתבגרות, לקראת גיל 40, וגם תינוקות בגיל הינקות נמצאים בקבוצת הסיכון להתפרצות סבוריאה.
בנוסף, קיימת קבוצת סיכון באוכלוסייה שלה סיכוי מוגבר להתפרצות סבוריאה. לפי האקדמיה האמריקאית לדרמטולוגיה (AAD), בקבוצת הסיכון ללקות בסבוריאה נכללים אנשים שסובלים מאקנה, פסוריאזיס או רוזציאה, אנשים שמחלימים מאירוע לבבי, אנשים שצורכים כמויות גדולות של אלכוהול.
איפה הסבוריאה מתפשטת בגוף?
הסבוריאה מתפשטת בכל מקום בגוף שבו יש ריכוז של בלוטות חלב, ובעיקר באזור הפנים (סביב האף, באזור הגבות ובחלק העליון של המצח), בחלקו העליון של בית החזה, בידיים, בשיפולי הגוף (בתי השחי, אזור המפשעה ומתחת לחזה) ובקרקפת. מכיוון שמדובר במחלת עור דלקתית, העור באזורים אלה מגיב להפרשה המוגברת של בלוטות החלב, ונוצרת דלקת בעור, שגורמת לאדמומיות, גרד, יובש קיצוני, קילופים ורגישות יתר של העור.
סבוריאה בפנים
מכיוון שאזור הפנים עשיר בבלוטות חלב, אצל רבים הסבוריאה מופיעה באזור הפנים. הסבוריאה בפנים מתבטאת באדמומיות רבה, פצעים שומניים, יובש וגרד, שעלול לגרום לפצעים, שפשופים והופעת נגעים על הפנים. פעמים רבות עור הפנים מתקלף כתוצאה מסבוריאה.
סבוריאה באזור הגבות
גם אזור הגבות הוא אזור שהסבוריאה נוטה להופיע בו, והיא מתבטאת באדמומיות, בגרד חזק ועור יבש במיוחד שמצבו אינו משתפר בשימוש בקרם לחות רגיל, ובתחושה של עור דק ועדין במיוחד למגע באזור הגבות.
סבוריאה על הידיים
גם אזור הידיים והזרועות הוא אזור שבו רבים חווים תסמינים של סבוריאה. הסבוריאה על הידיים מתבטאת באדמומיות, קילופים של העור, פצעונים שומניים באזור הזרועות ושיפולי בית השחי ותחושת גרד ואי נוחות באזור הידיים והזרועות כתוצאה מהסבוריאה.
איך מתמודדים עם סבוריאה?
אם אתם סובלים מסבוריאה, קודם כל חשוב לזכור שאתם לא לבד! כאמור, 5% מהאוכלוסייה בעולם סובלים מסבוריאה, ומדובר במחלת עור דלקתית ידועה ומוכרת הניתנת לטיפול באמצעות קרמים ותכשירים מתאימים.
כדי לטפל בסבוריאה בצורה נכונה ויעילה, חשוב להקפיד להשתמש בתכשירים וקרמים המותאמים לעור אדמומי הסובל מסבוריאה, ולהימנע מתכשירים המכילים סטרואידים וחומרים נוספים שעלולים להחמיר את תסמיני הסבוריאה.
מומלץ להשתמש בקרם לחות סבוקלם, המכיל תמציות צמחים טבעיות המרגיעות את העור ונבדקו קלינית כמסייעות להפחתת האדמומיות בעור. הקרם מכיל תמציות מצמח האלוה ברבדנסיס, שהוא זן ייחודי של אלוורה הגדל במרכז אמריקה, המסייע להרגעת העור ולהענקת תחושת נינוחות. הקרם מכיל גם ויטמין E להגנה מפני הרדיקלים החופשיים ונזקי הסביבה, ולהאטת קצב הזדקנות העור.
לחיות באיזון
בנוסף לשימוש בקרם לחות סבוקלם, חשוב להקפיד על אורח חיים מתאים כדי למנוע התפרצות חוזרת של סבוריאה. מומלץ להקפיד על תזונה בריאה ונכונה, הימנעות ממצבי לחץ קיצוניים ומעבר לאורח חיים מאוזן ככל האפשר.
*מקור: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3100109/
https://www.aad.org/public/diseases/scaly-skin/seborrheic-dermatitis#causes