כולנו מרגישים את הבדלי הטמפרטורות בעונת הסתיו, שגורמים לנו לשמור את החולצות הקצרות בהישג יד, גם כאשר אנחנו מסדרים את הבגדים החמים בארון. רגע אחד אנחנו נמצאים תחת השמש הקופחת (90% לחות!), ורגע אחרי מפעילים את המזגן ברכב (יובש באוויר!). המעברים החדים מחום לקור משפיעים גם על מצב העור שלנו, שאמור להסתגל בכל רגע נתון לטמפרטורות קיצוניות ולשינויים ברמת הלחות. מכאן קצרה הדרך להתייבשות של שכבת ההגנה החיצונית של העור. חשוב לתת לעור הפנים והגוף מענה נכון, בעונה מטלטלת ומבלבלת זו, במטרה לעזור לו להסתגל לשינויים הקיצוניים.
יובש בעור במזג אוויר קיצון – למה זה קורה?
שכבת הסבום המגנה על העור שלנו מושפעת מגורמים רבים, בניהם גם משינויים במזג האוויר. מצבי קיצון אלה נותנים את אותותיהם בעור הפנים והגוף. כאשר המעבר מחום לקור ומעונת הקיץ לעונת החורף הנו הדרגתי, העור מצליח להתאים את עצמו לרמות לחות גבוהות או נמוכות, דבר שאורך כשבוע-שבועיים.
הבעיה נוצרת כאשר העור לא יודע כיצד להגיב לחילופי מזג האוויר קיצוניים ושינוי טמפרטורה יזומים שלנו, שקורים תוך רגעים. ה’בלבול’ של העור מתבטא בייצור לא תקין של הסבום ולפגיעה בשכבת ההגנה הטבעית של העור, דבר שיכול לגרום למצב של עור פנים יבש, עור יבש ומגרד, אדמומיות, קשקשת ועוד. כאשר שכבת ההגנה של העור (הסבום) נפגעת, הגוף שלנו גם פגיע יותר לחיידקים ווירוסים, שיכולים לתקוף אותו בקלות יתרה.
שינויי טמפרטורה יזומים שלנו, והכוונה לחימום הבית, המשרד והקניונים לסירוגין משפיעים גם הם לרעה על מצב העור. אוויר יבש הנוצר מחימום הבית או רחצה באמבטים חמה, יכולים לגרום להתאדות מים מעורנו שמאבד את הלחות לה הוא כל כך זקוק. שהייה רגע אחרי באוויר הקר, מאלצת את גופכם שוב, להתמודד עם שינוי טמפרטורה קיצוניים.
גורמים נוספים שעלולים להוביל למצב של עור יבש ומגרד הנם מגורמים סביבתיים, כולל חשיפה למזהמים וכימיקליים, מחלות כלליות, מחלות עור כדוגמת: אקזמה ופסוריאזיס, שחייה בבריכות בהן המים עתירי כלור, שימוש בחומרי ניקוי מסוימים ועוד.
סימנים למצב של עור יבש בפנים ובגוף
בנוסף לשינויים קיצוניים בטמפרטורה, ישנם גורמים נוספים המשפיעים על היווצרות תסמינים של עור יבש ומגרד כולל עור יבש בפנים, כדוגמת: גיל, מצב בריאותי, מקום המגורים, משך השהות מחוץ לבית ובגורם לבעיה. להלן כמה סימנים שהעור שלכם דורש טיפול:
- עור מגורה או אדמומי
- עור בעל מראה מחוספס, קשה או מתקלף
- הרגשה של עור מתוח, במיוחד אחרי שהייה במים
- עור בעל גוון אפרפר
- כאב באזורים מסוימים בעור
תופעה זו יכולה להחריף כתוצאה משינויים קיצוניים במזג האויר, ואף לגרום לזיהום שיכול להתפתח לדלקת ולגרום לבעיות עור חמורות.
סימנים הדורשים התערבות רפואית
- במידה והטיפולים אינם מעודדים שיפור במצב של יובש בעור, כולל התפשטות היובש והגרד לאזורים בהם העור מתקלף
- עור יבש המלווה באודם
- הופעת פצעים, סדקים או זיהומים, חלקם אף מדממים
עור יבש ומגרד – איך מטפלים?
התנהלות נכונה בעונת המעבר וגם בעת היציאה מחום לקור והפוך, יכולה לעזור לעורנו להתמודד עם השינויים הקיצונים במזג האוויר.
בראש ובראשונה, נסו לשמור על טמפרטורה מאוזנת כאשר אתם נמצאים במקום סגור והימנעו מחימום יתר. צמצום הבדלי טמפרטורה בין פנים לחוץ, במטרה לעזור לעור שלכם להסתגל טוב יותר לשינויי מזג האוויר. כדי להעניק לעור לחות, אפשר להשתמש במכשיר אדים או להניח כמה קערות מים ליד הרדיאטור או המזגן, שיחזירו את הלחות לאוויר.
השתדלו להימנע ממקלחת חמה יתר על המידה, הימנעו מיציאה לאוויר הקר מיד אחרי וכשאתם מנגבים את עורכם, זכרו לעשות את זה בטפיחות קלות ולהימנע משפשוף. השתמשו תמיד במגבת רכה ומרחו קרם לחות לפני שאתם מתלבשים. המנעו גם משהייה ממושכת באוויואם כן, כסו את עור הפנים והגוף (עד כמה שניתן).
שינויים באורח החיים ובשגרת הטיפוח שלכם, יכולים לסייע במניעה והקלה של עור יבש ומגרד. ישנן כמה דרכים כדי לנסות ולמנוע מצב של עור יבש, רובן ככולן קשורות לשימור אחוזי הלחות.
בראש ובראשונה, חשוב להשתמש בתכשירים שיעודדו איזון של הפרשות הסבום ויצירת שכבת הגנה שתדמה את שכבת ההגנה הטבעית של העור. בצורה כזו, העור יצליח להתמודד עם שינויי הטמפרטורה הקיצוניים ולהתאים את עצמו לרמות לחות שונות.
שגרת טיפוח בעונת מעבר מבוססת על סוג העור
עור יבש סובל מרמות נמוכות של לחות והזנה ולכן חשוף לפגעי מזג אוויר. הנזק יכול להוביל גם לעור יבש ומגרד קמטים. חומרי הזנה הכוללים חומצה היאלרונית ומרכיבים אחרים שמעודדים יצירת קולגן (חלבון שמעניק לעור גם לחות), מחזקים את שכבת ההגנה הטבעית של העור ועוזרים למנוע אידוי של הלחות.
במידה ויש לכם עור שמן או מעורב, מומלץ לבחור תכשירים שיתנו מענה משולב. העור צריך להפריש באופן קבוע את עודפי השומן, ובמקביל לשמור על שכבת ההגנה הטבעית שלו, כדי להתמודד עם רמות לחות ויובש שונות, בהתאם לשינויים הקיצוניים בטמפרטורות. תפקידם של תכשירי הטיפוח במקרה זה הוא לספק את הלחות החסרה לעור ומצד שני למנוע אטימה מלאה של שכבת ההגנה. בנוסף, מומלץ לבחור בקרמים על בסיס מים שמרגיעים את העור ויוצרים שכבת הגנה חדירה.
ניתן לשלב כמה מוצרים יחד, כדי למנוע יובש בעור ולשמור על שגרת טיפוח לאורך זמן כדוגמת: קרם לחות, קרם פנים לעור יבש, חומצה היאלרונית, חמאת גוף שיאה, קרם לחות אקטיב, קרם פנים עשיר וקרם לילה עשיר. חשוב לשים לב גם לעורם של בני נוער, ילדים ותינוקות עם מוצרים ייעודים כגון: קרם לחות יאנג או קרם פנים בייבי.
שימוש בשמן קוקוס – המכיל EFAs – חומצות שומן חיוניות – יכול למנוע מצב של יובש בעור, על ידי הגנה עליו מפני ההשפעות המזיקות של הסביבה. אם החלטתם לשהות באמבט חמים בכל זאת, השתמשו בשיבולת שועל המכילה כימיקלים הנקראים avenanthramides, הנלחמים בדלקת ואדמומיות. זהו פתרון נהדר למצב של יובש בעור. מומלץ לשהות כ-15 דקות לפחות, באמבטיה של שיבולת שועל שנטחנה מבעוד מועד.
ההתנהלות בחיי היום יום חשובה גם היא, במיוחד בעונת המעבר, בה הגוף מתמודד עם אתגרים נוספים. נסו להגביל את השימוש במים, ככל שניתן. השתמשו בכפפות גומי אטומות במידה ואת עוסקים בניקיון, שטיפת כלים וכו’. נסו להימנע מחשיפה לקרדית האבק, שעלולה לגרות עור יבש ואדמומי. בעונת המעבר אנו נוטים גם להשתמש באופן תדיר בחומר חיטוי לידיים, כדי להימנע מחיידקים שבאים לבקר בעונה הקרה. חומר זה מבוסס על אלכוהול שיכול לעודד מצב של עור יבש ולכן, השתמשו בו בתבונה וודאו שהוא עשיר בלחות. הקפידו גם שתו הרבה מים! זה חשוב לבריאותכם ולמצב עורכם!
במידה ואתם סובלים ממצב של עור יבש מדי פעם, סביר להניח ששינויים באורח החיים כמפורט מעלה, יאפשרו לכם למנוע ולטפל בצורה נכונה ויעילה, במיוחד כשמדובר בענות מעבר.