כיצד מתמודדים עם עור רגיש?
כדי להבין את משמעות הדבר, חשוב שנכיר קודם כל את האנטומיה של העור, נבחין בין הסוגים השונים, נלמד מהם הגורמים בעלי ההשפעה הרבה ביותר על מרקם וצבע העור, ונבדיל בין עור רגיש ואדמומי לאלרגיה שדורשת לעיתים טיפול קצת אחר.
האנטומיה של העור
העור הוא האיבר הגדול ביותר של הגוף המכסה את כולו, המשמש גם כאיבר חישה. הגוון והמרקם משתנים בהתאם לאזור בגוף אותו הוא מכסה. תפקידיו של העור כוללים וויסות טמפרטורה והגנה מפני חום או קור, זיהום, פציעה, קרני השמש ונזקים סביבתיים.
זאת בנוסף לאגירת מים ושומן, מניעת אובדן מים, וסיוע ביצירת ויטמין D בעת החשיפה לשמש. העור בנוי משלוש שכבות עיקריות.
השכבה החיצונית, האפידרמיס, שתפקידה להגן על הגוף מנזקים סביבתיים. עובייה של שכבה זו משתנה בהתאם למיקומה.
שכבת הביניים המכונה דרמיס, היא העבה ביותר מבין השלוש ומהווה כ-90 אחוז מעובי העור. תפקידיה העיקריים כוללים את ויסות טמפרטורת הגוף ואספקת דם והזנה לשכבה החיצונית.
השכבה הפנימית התת עורית, ההיפודרמיס, היא השכבה הפנימית ביותר של העור. תפקידה של שכבה זו המורכבת מתאי שומן וקולגן, הוא לבודד ולשמור על חום הגוף, וגם לשמש כבולמת זעזועים ולתת הגנה לאיברים הפנימיים. עובי השכבת התת-עורית משתנה מאדם אחד לשני.
אדמומיות וגירוי בעור הם הסיבה הנפוצה ביותר לפנייה לרופאי עור
מה מייחד את עור הפנים?
כאשר אנו משווים את עור הפנים לעור הגוף כולו, חשוב להתייחס לשלוש שכבות העור. שכבת האפידרמיס של הפנים דקה יותר.
כך גם הקורנוציטים (התאים המרכיבים את רוב השכבה החיצונית של העור) באזור זה קטנים יותר בגודלם, וכוללים כמות קטנה יותר של שכבות, 4-8 בעור הפנים לעומת כ-15 בעור הגוף.
שכבת הדרמיס הכוללת כאמור קולגן, סיבים אלסטיים, רקמות חיבור, כלי דם, בלוטות זיעה, בלוטות חלב, זקיקי שיער ועצבים, מכילה כמות הרבה יותר גדולה של כלי דם, כשמדובר בעור הפנים, מאשר ברוב אזורי הגוף האחרים.
כך גם כשמדובר בכמות בלוטות חלב, שהרבה יותר מרוכזות באזור זה. אקנה היא דוגמא לאחת התופעות השכיחות הנובעות מהפרשת שומן מבלוטות אלו באזור הפנים.
ההבדלים בשכבה התת עורית, ההיפודרמיס, באים לידי ביטוי במבנה השביר יותר באזור הפנים, ועקב כך נטייה רבה יותר ליובש והזדקנות, עם דגש על תנאי מזג אוויר התורמים להחמרה, כדוגמת קרני השמש וזיהום.
מהם הגורמים והמאפיינים של עור רגיש?
ראשית חשוב להבין שעור רגיש הוא סימפטום ולא מחלה, המעיד על מצבים בריאותיים קלים כחמורים.
גם על פי המגזין הרפואי Medical News Today עור רגיש הוא בעיה שכיחה אך לא אבחנה רפואית בפני עצמה. בפרסומי המגזין עולה כי הסובלים מעור רגיש עשויים להיות בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח דלקת בעור; לסבול מתגובות מקומיות לכימיקלים, צבעים וניחוחות המצויים במוצרים הבאים במגע עם העור; ולחוש גירוי שעלול לגרום לפריחה כתוצאה ממגע עם בד או חומרים אחרים.
המאפיינים של עור רגיש כוללים גרד, קילוף, סדקים, מרקם מחוספס, פריחה, אדמומיות, כתמי עור, שלפוחיות, נפיחות, ולעיתים גם דימום והתפתחות פצעים ומוגלה.
הגורמים לעור רגיש יכולים להיות אחד או יותר מהבאים:
- עור יבש המאבד לחות.
- התפתחות דלקת בעור.
- מחלות עור.
- קמטים וסדקים בשפתיים.
- דילול גבות באזור שקרוב לאוזניים.
- כפות ידיים מאוד מקומטות.
- אקזמה (אטופיק דרמטיטיס) שמשפיעה על היכולת של שכבות העור להגן על הגוף מנזקים סביבתיים.
- פוטודרמטוזה (Photodermatoses) שהיא תגובה חריגה של העור לאור השמש.
ולעיתים מדובר באלרגיה...
מה ההבדל בין עור רגיש לאלרגיה בעור?
אם אתם חווים אחד או יותר מהסימפטומים הרשומים, חשוב שתדעו האם מדובר בעור רגיש או בתגובה אלרגית. האמת היא שזה אכן מבלבל ולא תמיד ניתן לראות את השוני. יש הסובלים משתי התופעות במקביל ויחד עם זאת, ישנם מספר הבדלים שכדאי להכיר ולטפל בהתאם.
על פי האגוד האמריקאי לאלרגיה ולאסטמה (AFFA) אלרגיה בעור היא תגובה המתרחשת כאשר רכיבים חיצוניים מתחברים לנוגדנים בגוף, הגורמת לבעיות בעור, למרות שברוב המקרים התגובה האלרגית מגנה מפני מחלות מסוכנות.
הגורמים העיקריים לכך הם פגיעה בתפקודה של מערכת החיסון שמגיבה באופן חריג לזיהום, אלרגנים מסוימים, לחומרים זרים כדוגמת ניקל, חומרי בישום ותכשירים קוסמטיים מסוימים, כמו גם וירוסים וחיידקים, חיות מחמד, וצריכת חומרים הנמצאים בתרופות ובסביבה הקרובה כדוגמת אור השמש, מים, אבקת הפרחים, חרקים וחומרים כימיים.
התסמינים של אלרגיה יכולים לכלול אודם, פריחה, נפיחות, סדקים בעור, עקצוץ וקשקשים.
אז מה ההבדל, ואיך אפשר לדעת האם אכן מדובר בעור רגיש או אלרגיה?
התשובה היא שיש לא מעט תסמינים דומים ולכן האבחנה מחייבת בדיקות, לגביהן ארחיב בהמשך. ובכל זאת, אחד הדברים שיכולים להבדיל בין הופעות הוא אופן פיזור הפריחה ומיקומה. כשמדובר בעור רגיש הפריחה מתפשטת בדרך כלל בקפלי הגוף עם דגש על המפרקים, הברכיים והשפתיים, אזורים בהם העור הרבה יותר דק ועדין בבסיסו ולכן הוא הראשון להיפגע.
לעומת זאת פריחה שמקורה באלרגיה, מתמקדת באזורים בגוף הנחשפים למקור הדלקת. דוגמה לכך היא אלרגיה לניקל המוביל לתסמינים המדוברים בכל פעם שנעשה שימוש בחומר שעשוי להימצא בתכשיטים, חגורות, ועוד.
מעבר לכך הפיזור הוא מאוד חלש ופחות סימטרי. בנוסף, תופעה של עור רגיש נמשכת זמן רב, לעומת אלרגיה שבדרך כלל באה והולכת בהתאם לגורם לה.
היתרון באלרגיה שנגרמת כאמור כתוצאה מנוכחות של חומר ספציפי היוצר דלקת בעור, הוא שהרחקת אותו גורם יכולה להפסיק את האלרגיה והתסמינים. יחד עם זאת, מדובר במצב שמונע מהמטופל להיות נוכח בסיטואציות מסוימות ולעשות שימוש במוצרים רבים, דבר שעלול לפגוע באורח החיים.
אופן האבחון
בנוסף לתסמינים חשוב כמובן לאבחן את התופעה, כדי לתת טיפול מותאם. אחד הדברים שאנו בודקים הוא האם ישנה היסטוריה משפחתית של אלרגיה, כדוגמת נזלת אלרגית, דלקת עיניים או אסטמה, תופעות שעוברות מדור לדור.
בדיקות נוספות שניתן לבצע כוללות:
- תבחיני מטלית (patch test) הכוללים הנחת מדבקות על גב המטופל עם חומרים החשודים כגורמים לאלרגיה בריכוז נמוך.
- בדיקות דם עם דגש על ספירת דם.
- בדיקות המזהות תאים ונוגדנים שיכולים להעיד על אלרגיה ודלקת בעור, כאשר נמצאים ברמות גבוהות בגוף.
כיצד מטפלים באלרגיה בעור ובעור רגיש?
כשמדובר באלרגיה מומלץ קודם כל לבטל את החשיפה לגורם הספציפי. יחד עם זאת, ישנו דמיון גדול גם באופן הטיפול בשני המקרים, ולכן מומלץ בראש ובראשונה לעשות שימוש בקרם לחות, שאמור לספק מחסום לשכבות העור מפני נזקים סביבתיים.
חשוב להקפיד על השימוש בתכשירי טיפוח איכותיים וללא חומרים כימיים, שיכולים לספק הגנה טובה מבלי להחדיר לעור אלרגנים או רכיבים כימיים שעלולים להזיק. במידה והעור מאוד מודלק, ייתכן שקרם לחות לא בהכרח יסייע. במקרים אלו מומלץ להיוועץ ברופא.ת עור שעשויים להמליץ על סטרואידים או משחות טיפוליות ללא סטרואידים המומלצות לשימוש באזורים רגישים כדומת העיניים.
במקרים קשים יותר, ניתן לטפל בתופעה ע"י תרופות, זריקות וטיפולי פוטותרפיה – הכוללים חשיפה מבוקרת של העור לאור.